Sant & Falskt om pottetrening

Som forelder har du allerede opplevd mange fantastiske milepæler sammen med barnet ditt. Første smil. Første ord. Første skritt. Overgangen fra bleie til potte og deretter til toalettet er et virkelig stort steg dere vil oppnå sammen. Det finnes mange påstander om potetrening, men ikke alle er like sanne. Hva er sant og hva er falskt av alt du hører? Her er noen påstander som ikke alltid er korrekte.

1. Gutter har mye vanskeligere for pottetrening enn jenter.

Dette er en av de vanligste påstandene, som mange foreldre, spesielt mødre til gutter, hører. Vi mener at det ikke spiller noen rolle om det er en gutt eller en jente som skal begynne med pottetrening. Forventningene og målene bør være de samme. Uansett hva du som forelder til en gutt får høre, er det akkurat på samme måte som dere planlegger for potte­treningen. Ofte er oppfatningen at det er vanskeligere fordi gutter ikke har tid til å ta pauser for å gå på potte (noe som likevel kan gjelde for jenter), men velger man å trene med en bærbar potte som My Carry Potty, letter dette da potten kan være nær når man ser tegn på at den trengs.

2. Barnet skal være klar til å begynne med potte­trening

Før våre moderne engangsbleier ble oppfunnet, sluttet barn vanligvis å bruke bleier mye tidligere enn de gjør i dag. Mange barn sluttet med bleier rundt 12 måneders alderen, eller så snart de kunne sitte opp selv. De fleste var tørre rundt 18 måneders alderen. Dette tyder på at det er gode muligheter for å la barnet slutte med bleie betydelig tidligere enn det de fleste gjør i dag. Hvis det passer for foreldrene og ellers er hensiktsmessig, er det derfor all grunn til å begynne potte­trening tidligere enn de fleste tror er riktig alder. Gitt at tegnene på at det kan være på tide å begynne er til stede, og at det ellers passer inn i deres livssituasjon, er det ofte mulig å bli bleiefri betydelig tidligere og raskere enn dere har trodd.

3. Byxbleier forenkler potte­trening

Byxbleier er fortsatt bleier, men med en annen design. Mange foreldre tenker at det kan være praktisk med byxbleier under potte­treningen for å unngå "uhell", men en byxbleie er fortsatt en bleie, og siden den ikke føles våt når man har tisset, er den ikke til fordel under potte­treningen. Det kan imidlertid være unntak avhengig av situasjonen og hvor uheldig et uhell ville være. I situasjoner hvor det å unngå stress hos forelderen og negativ innvirkning på barnets potte­trening er viktig, kan buksebleier fortsatt være nyttige. Vanligvis anbefaler vi å bruke potte­treningstruser, da de gir barnet mulighet til å kjenne at buksene deres er våte. Dette hjelper barnet med å skape sammenheng og forståelse for hva som skjer når de tisser.

4. Hvis du venter med potte­treningen til barnet er eldre, går det raskere

Det finnes ingenting som sier at det går raskere å potte­trene et eldre barn, det er barnets egen modning som styr. Barnet bør ikke føle noe press eller stress, som også kan komme lett fra foreldrenes side hvis man føler at man har ventet 'for lenge'. Forsøk heller å gjøre potte­treningen til en leken og positiv opplevelse for barnet. Å la barnet velge sin egen potte vil lette dette, da barnet tar den til seg som andre eiendeler eller leker.

Lykke till!

Les mer om pottetrening og hva som er bra å tenke på HER.